/Videnscenter

full
Velkommen til videnscentret

Vi samler viden om både skolevenner, børns trivsel og aktuelle problemstillinger. Her finder du ligeledes materialer udgivet af Skolens Venner.

Hvordan virker skolevenner på eleverne?

Sammen med Skolens Venner, har Socialt Udviklingcenter SUS identificeret seks områder, som skolevenner påvirker i det daglige arbejde, også kaldet virkefelter. God voksenkontakt gør en stor forskel for børns trivsel i skolen. En skoleven er et ekstra sæt hænder for klassen – men vigtigst af alt, så er det en støtte til den enkelte elev i fællesskabet. For eleverne opleves betydningen af skolevennen gennem en række af småhandlinger, f.eks. en hånd på skulderen, et opmuntrende ord, støtte til læsning eller til matematikopgaven, et lyttende øre eller en trøstende skulder.

Trivselsudfordringer ved skolestart

Dårlig skolestart kan skade chancer for job og uddannelse senere i livet. En undersøgelse viser, at børn med trivselsudfordringer havde lavere chancer for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Rapporten har fulgt 4.875 børn født i efteråret 1995 fra skolestart til starten af 20'erne, og viser et tydeligt billede af, hvor vigtig en tryg skolestart er.

Læs hele rapporten fra VIVE her

Gode relationer og dialog

Skolens Venner tror på, at gode relationer og dialog er vejen til det gode skoleliv. Ifølge Professor Per Fibæk Laursen på DPU – Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, er dialog det centrale i god undervisning. Skolens venner har bedt Per Fibæk om at skrive et par ord om emnet.

Læs dem her

TrygFondens projekt fra Skolens Venner i Gribskov

For nogle år siden henvendte Merete Drud sig til frivilligcenteret i Gribskov Kommune. Hun havde nogle år været frivillig hjælper på forskellige skoler i kommunen og ville gerne udbrede skolevenner til flere skoler, elever og borgere.

Det blev til et projekt med Tryg Fonden, som du kan læse mere om her

Download venskabsaftale, pjecer og foldere om frivillighed, rekruttering og samarbejde

I forbindelse med arbejdet med kvalificering af frivillige i skolerne, udarbejder vi løbende foldere og materialer, som du kan læse eller downloade.

Gå til oversigt her

Udgivelser fra Skolens Venner

Her finder du materialer udgivet af Skolens Venner.

Vidensbank

Er du nysgerrig på, hvad Skolens Venner baserer sin indsats på? Dyk ned i vores samling af relevant forskning og aktuelle problemstillinger lige her.

Kvalificering af arbejdet med frivillige i skolerne

Skolens Venner samler viden om, hvordan man får det bedste ud af at have frivillige skolevenner i skolen. Senest har vi publiceret en rapport, der samler den viden, vi har indsamlet i løbet af vinteren 2018-19.

Ny rapport om skolestart

Dårlig skolestart kan skade chancer for job og uddannelse senere i livet. En undersøgelse viser, at børn med trivselsudfordringer havde lavere chancer for at gennemføre en ungdomsuddannelse. Rapporten har fulgt 4.875 børn født i efteråret 1995 fra skolestart til starten af 20'erne, og viser et tydeligt billede af, hvor vigtig en tryg skolestart er. Du kan læse hele rapporten fra VIVE på linket herunder.

Gode relationer og dialog

Skolens Venner tror på, at gode relationer og dialog er vejen til det gode skoleliv. Ifølge Professor Per Fibæk Laursen på DPU – Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse, er dialog det centrale i god undervisning.

TrygFondens projekt fra Skolens Venner i Gribskov

For 3 år siden henvendte Merete Drud sig til frivilligcenteret i Gribskov Kommune. Hun havde nogle år været frivillig hjælper på forskellige skoler i kommunen og ville gerne udbrede skolevenner til flere skoler, elever og borgere.

Årshjulet

Skolens Venner har lavet et årshjul, der hjælper skolerne med at holde fast i deres skolevenner.

Hvordan samarbejder lærer og skoleven?

Som skoleven hjælper du til i klassen, mens læreren har ansvaret. Skolens Venner har beskrevet rollen helt præcist - det giver ro til samarbejdet, når du er på skolen.

Kvalificering af arbejdet med frivillige i skolerne

Ny rapport om skolestart

Ny bevilling til Skolens Venner

Alle børn bør have en god skolestart, men for nogle børn kan starten på skolelivet være forbundet med faglige, sociale og personlige vanskeligheder. Egmont Fonden sætter derfor særligt fokus på ’den gode skolestart’ i 2019 med bevillinger til tiltag, der understøtter en positiv udvikling på området. Skolens Venner er blevet optaget i støtteprogrammet og modtager støtte til organisationsudvikling i 2019/2020. Du kan læse meget mere om årstemaet på linket herunder.

Skolens Venner i pressen

Lyt til udsendelser, læs artikler og debatindlæg bragt i de landsdækkende medier om Skolens Venner.

Download vores pjecer og foldere om frivillighed, rekruttering og samarbejde

I forbindelse med arbejdet med kvalificering af frivillige i skolerne, udarbejder vi løbende foldere og materialer, som du kan læse eller downloade.